Vijf misvattingen over de cloud die je moet kennen

Campai-vijf-misvattingen-over-de-cloud Inmiddels is er veel gezegd en geschreven over de cloud. Daarom doen er tegenwoordig ook verschillende ‘mythes’ de ronde die een verkeerd beeld geven van de cloudrealiteit. Wat de cloud eigenlijk precies is (en wat de cloud níet is), wordt daardoor soms volstrekt onduidelijk.

Wij zetten vijf misvattingen over de cloud voor je op een rij. Zodat je het optimale kunt halen uit clouddiensten en risico’s kunt beperken!

1. De cloud is goedkoper

Hoewel de cloud vaak een kostenbesparend effect heeft, is dit niet zonder meer het geval. Een paar euro per maand per gebruiker klinkt goed, maar vermenigvuldig dat bedrag maar eens met twintig diensten; dan wordt het aanbod al een stuk minder aantrekkelijk. Daarnaast is de cloud ‘by design’ vaak redundant en hoog beschikbaar. Dat is niet altijd het geval met je eigen IT-infrastructuur. Een één-op-één vergelijking is dus moeilijk te maken. Voer dus een goede kosten-batenanalyse uit voordat je een beslissing neemt. Met de cloud hoef je inderdaad geen grote kapitaalinvesteringen meer te doen, maar je wilt ook geen onbeheersbare stijging in je operationele kosten zien. Houd ook rekening met het feit dat je – afhankelijk van jouw bedrijfssituatie – wellicht je connectiviteit en bandbreedte moet upgraden!

2. Clouddiensten staan veilig in een hoogwaardig datacentrum

Niet altijd, helaas. Bij het overstappen naar de cloud zijn sommige providers in de haast een beetje boefjes geweest; met het begrip ‘datacentrum’ refereren zij in werkelijkheid naar een geïmproviseerd serverkastje. Zorg dus dat je precies weet wáár jouw aanbieder de hosting heeft geregeld. Bij voorkeur bij gerenommeerde providers zoals Microsoft Azure, Amazon Web Services of een nationale speler met een aantoonbaar goede reputatie en beveiliging.

3. Kiezen voor de cloud is een alles-of-niets-beslissing

Wees gerust: je hoeft niet alles weg te gooien en met een schone lei te beginnen. Begin voorzichtig met een of twee diensten, zoals opslag en e-mail. Heb je de smaak te pakken? Dan kun je langzaamaan uitbreiden. Door in een hybride IT-omgeving te werken beperk je risico’s en bespaar je kosten. Zo kun je op een veilige en geleidelijke manier overstappen naar de cloud.

4. Geen enkel bedrijf kan zonder de cloud

De applicaties die de cloud te bieden heeft, zijn zo divers dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Maar je hebt niet alles nodig. Niet alle applicaties zijn geschikt voor jouw bedrijf; laat staan dat ze stuk voor stuk goed zijn. Zo werken sommige applicaties beter als ze lokaal geïnstalleerd zijn en kan je internetverbinding ontoereikend zijn. Of je medewerkers staan niet open voor verandering – en dat is een behoorlijk obstakel. Clouddiensten kunnen de productiviteit op de werkvloer namelijk alleen verbeteren als ze worden gebruikt door gemotiveerd personeel dat de juiste kennis bezit. Conclusie: ga niet werken met de cloud omdat je het iedereen ziet doen. Bekijk wat de beste beslissing is voor jouw bedrijf!

5. De cloud gaat nooit ‘stuk’

Klinkt goed, maar alles kan stuk gaan. Toch is de beschikbaarheid van Azure of Amazon doorgaans wel vele malen hoger dan je van een MKB-bedrijf kan verwachten. Daarnaast heeft de oorzaak van een falende clouddienst vaak te maken met de connectiviteit. Zorg dus voor een back-upverbinding én een back-up van je cloud-data! Tenslotte is je downtime bij een eventuele systeemcrash véél korter en minder schadelijk wanneer je werkt met de cloud. En dat maakt de cloud natuurlijk de moeite van het overwegen waard!

Wellicht vind je dit interessant om te lezen:

Naar de cloud om kosten te besparen? Té simpel gedacht.
Office 365: Ben jij klaar voor de overstap?