Ransomware

Ransomware veroorzaakt downtime en kan ondernemingen veel schade toebrengen. Bescherm je bedrijf!
Download het Zakelijk Handboek Ransomware

Hoe bescherm je je bedrijf tegen Ransomware

Educatie

Leer je medewerkers gevaren te herkennen en juist te handelen.

Beveiliging

Antivirus en Anti-Malware software is essentieel voor elke organisatie.

Onderhoud

Zorg dat al je software en systemen up-to-date zijn en blijven.

Backup

Zelfs de beste security kan worden gekraakt. Wees voorbereid.

Wat is Ransomware?

Ransomware is een vorm van malware die systemen infecteert en data versleutelt. Zodra je de malware opent, gijzelt het alle bestanden van het slachtoffer en stelt het criminelen in staat om deze pas vrij te geven in ruil voor forse bedragen. Bekende varianten van Ransomware zijn Locky, Teslacrypt en Cryptowall. Het is inmiddels een lucratieve bezigheid voor cybercriminelen.

Hoe verspreid het zich?

Spam is de meest gebruikte methode om ransomware te verspreiden. Vaak worden slachtoffers verleid om een bijlage in een mail te downloaden of op een link te klikken. Valse e-mailadressen lijken afkomstig van een vriend of collega, die vraagt om een bestand te bekijken. Of het bericht is afkomstig van een vertrouwde instelling, zoals je bank, die je vraagt om een routine handeling uit te voeren.

Hoe kan je het verwijderen?

Helaas is er geen zekere manier om Ransomware te verwijderen. Zelfs betalen werkt niet altijd. Het komt regelmatig voor dat Cybercriminelen steeds hogere en hogere vergoedingen vragen. De beste en goedkoopste manier is om je backup terug te zetten.

Wat kan je er tegen doen?

Er zijn drie veelvoorkomende beveiligingscomponenten: preventieve maatregelen, anti-virus en backup. Preventieve maatregelen zijn de eerste verdedigingslinie tegen ransomware: educatie kan medewerkers bewust maken van de risico’s en ze laten weten waar ze op moeten letten. Het inperken van rechten kan schade ook beperken. Anti-virus software is een must voor alle organisaties. Kies een moderne antivirus én anti-malware oplossing en overweeg een oplossing die verkeer naar malafide websites blokkeert.

Omdat ransomware echter continu evolueert, kan zelfs de beste security software worden gekraakt. Daarom is een tweede laag noodzakelijk om je organisatie te beschermen en te zorgen dat je in geval van een aanval snel weer over je data kunt beschikken, en dat is de backup.

 

eBook

Zakelijk Handboek Ransomware

Gratis eBook: Alles wat je als ondernemer moet weten over Ransomware. Wat is het, hoe werkt het en bovenal: hoe kun je je ertegen beschermen.

 

De 4 lagen van een goede Ransomware beveiliging

Voorbeelden van Phishing e-mails

Educatie

Het verhogen van het veiligheidsbewustzijn en kennis van je medewerkers is de belangrijkste maatregel die je kunt nemen om je organisatie te beschermen tegen ransomware. Het is van kritiek belang dat je personeel begrijpt wat ransomware is, hoe het zich verspreid en de gevaren die het met zich meebrengt. TIP: Laat regelmatig voorbeelden van phishing e-mails rondgaan, geef tips hoe ze nepmails kunnen herkennen en maak specifieke instructies wat medewerkers moeten doen bij twijfel.

Beveiliging

Antivirus en Anti-Malware software is essentieel voor elke organisatie. Zorg ervoor dat je security software up-to-date is en regelmatig wordt gecontroleerd. En nee, antivirus software alléén is niet genoeg. Zorg er minimaal voor dat je een (next generation) firewall hebt, een intelligente spamfilter en een oplossing dat verkeer naar malafide websites kan blokkeren.

Datto Instant virtualization
Datto Instant virtualization

Onderhoud

Zorg voor up-to-date besturingssystemen, applicaties en beveiligingssoftware zodat malware en cybercriminelen geen misbruik kunnen maken van verouderde apparatuur. Onder onderhoud valt ook het controleren en up-to-date houden van backup-schema’s, de documentatie van de IT omgeving en het Disaster Recovery plan.

Backup

Omdat ransomware continu evolueert, kan zelfs de beste security software worden gekraakt. Daarom is een derde laag noodzakelijk om je organisatie te beschermen en te zorgen dat je in geval van een aanval snel weer over je data kunt beschikken, en dat is de backup.

Datto Hybrid backup

Meer lezen over informatiebeveiliging

Het nut en de noodzaak van een wachtwoordmanager

Het nut en de noodzaak van een wachtwoordmanager

"Registreer je hier in 1 minuut!" Bijna iedere website en app vraagt het tegenwoordig van je. Inmiddels heb je zóveel accounts dat het je duizelt. Hoe onthoud je al die wachtwoorden? Misschien schrijf je ze op, klik je op 'Onthoud dit wachtwoord' in je browser of...

Lees meer
Campai bereikt Fortinet Silver Partner status

Campai bereikt Fortinet Silver Partner status

Campai bereikt Fortinet Silver Partner status ZOETERMEER - Security specialist Fortinet heeft IT-dienstverlener Campai benoemt tot Silver Partner. De toekenning door Fortinet is een erkenning van de investeringen in expertise en certificeringen in het Fortinet...

Lees meer

Nieuwsgierig hoe wij jouw ICT gaan beheren?

Razendsnelle support, direct toepassen van best practices en speciale aandacht voor IT beveiliging. We leggen je graag uit wat de voordelen zijn voor jou. Dit kunnen we in 5 minuten aan de telefoon, maar we maken nog liever een afspraak onder het genot van een kop koffie. Vertrouwen is immers de basis van iedere relatie.

Vul het formulier in en we bellen je zo snel mogelijk terug.