Ransomware

Ransomware veroorzaakt downtime en kan ondernemingen veel schade toebrengen. Bescherm je bedrijf!

Ransomware: 4 lagen voor een goede beveiliging

Educatie

Leer je medewerkers gevaren te herkennen en juist te handelen.

Beveiliging

Antivirus en Anti-Malware software is essentieel voor elke organisatie.

Onderhoud

Zorg dat al je software en systemen up-to-date zijn en blijven.

Backup

Zelfs de beste security kan worden gekraakt. Wees voorbereid.

Wat is Ransomware?

Ransomware is een vorm van malware die systemen infecteert en data versleutelt. Zodra je de malware opent, gijzelt het alle bestanden van het slachtoffer en stelt het criminelen in staat om deze pas vrij te geven in ruil voor forse bedragen. Bekende varianten van Ransomware zijn Locky, Teslacrypt en Cryptowall. Het is inmiddels een lucratieve bezigheid voor cybercriminelen.

Hoe verspreid het zich?

Spam is de meest gebruikte methode om ransomware te verspreiden. Vaak worden slachtoffers verleid om een bijlage in een mail te downloaden of op een link te klikken. Valse e-mailadressen lijken afkomstig van een vriend of collega, die vraagt om een bestand te bekijken. Of het bericht is afkomstig van een vertrouwde instelling, zoals je bank, die je vraagt om een routine handeling uit te voeren.

Hoe kan je het verwijderen?

Helaas is er geen zekere manier om Ransomware te verwijderen. Zelfs betalen werkt niet altijd. Het komt regelmatig voor dat Cybercriminelen steeds hogere en hogere vergoedingen vragen. De beste en goedkoopste manier is om je backup terug te zetten.

Wat kan je er tegen doen?

Er zijn drie veelvoorkomende beveiligingscomponenten: preventieve maatregelen, anti-virus en backup. Preventieve maatregelen zijn de eerste verdedigingslinie tegen ransomware: educatie kan medewerkers bewust maken van de risico’s en ze laten weten waar ze op moeten letten. Het inperken van rechten kan schade ook beperken. Anti-virus software is een must voor alle organisaties. Kies een moderne antivirus én anti-malware oplossing en overweeg een oplossing die verkeer naar malafide websites blokkeert.

Omdat ransomware echter continu evolueert, kan zelfs de beste security software worden gekraakt. Daarom is een tweede laag noodzakelijk om je organisatie te beschermen en te zorgen dat je in geval van een aanval snel weer over je data kunt beschikken, en dat is de backup.

eBook

Zakelijke Gids Ransomware

Gratis eBook: Alles wat je als ondernemer moet weten over Ransomware

De 4 lagen van een goede Ransomware beveiliging

Voorbeelden van Phishing e-mails

Educatie

Het verhogen van het veiligheidsbewustzijn en kennis van je medewerkers is de belangrijkste maatregel die je kunt nemen om je organisatie te beschermen tegen ransomware. Het is van kritiek belang dat je personeel begrijpt wat ransomware is, hoe het zich verspreid en de gevaren die het met zich meebrengt. TIP: Laat regelmatig voorbeelden van phishing e-mails rondgaan, geef tips hoe ze nepmails kunnen herkennen en maak specifieke instructies wat medewerkers moeten doen bij twijfel.

Hoe wij helpen:
Campai biedt een online educatieprogramma voor jouw medewerkers. Daarnaast maken we een beveiligingsinstructie en bijbehorende beleidsdocumenten voor jouw organisatie.

Beveiliging

Antivirus en Anti-Malware software is essentieel voor elke organisatie. Zorg ervoor dat je security software up-to-date is en regelmatig wordt gecontroleerd. En nee, antivirus software alléén is niet genoeg. Zorg er minimaal voor dat je een (next generation) firewall hebt, een intelligente spamfilter en een oplossing dat verkeer naar malafide websites kan blokkeren.

Hoe wij helpen:
Campai levert een combinatie van geavanceerde Antivirus en Anti-Malware software. Voor een vast bedrag per maand beschik je over de benodigde software, updates, controle en support om je maximaal te beschermen tegen Ransomware. Tot slot voeren wij periodiek externe vulnerability scans op je bedrijfsnetwerk uit die we vervolgens met je bespreken.

Datto Instant virtualization
Datto Instant virtualization

Onderhoud

Zorg voor up-to-date besturingssystemen, applicaties en beveiligingssoftware zodat malware en cybercriminelen geen misbruik kunnen maken van verouderde apparatuur. Onder onderhoud valt ook het controleren en up-to-date houden van backup-schema’s, de documentatie van de IT omgeving en het Disaster Recovery plan.

Hoe wij helpen
Campai voert automatisch alle updates en patches voor je uit zodat je software en systemen altijd up-to-date zijn. Daarnaast doorlopen we periodiek een uitgebreide checklist om te controleren of je nog voldoet aan alle aanbevelingen en best-practice configuraties.

Backup

Omdat ransomware continu evolueert, kan zelfs de beste security software worden gekraakt. Daarom is een derde laag noodzakelijk om je organisatie te beschermen en te zorgen dat je in geval van een aanval snel weer over je data kunt beschikken, en dat is de backup.

Hoe wij helpen:
Campai biedt een bedrijfscontinuïteit oplossing dat ieder kwartier een backup maakt van je hele omgeving en je binnen enkele minuten weer terugbrengt naar de status vóór de ransomware besmetting.

Datto Hybrid backup

Meer lezen over informatiebeveiliging

4 tekenen dat je met een phishingmail te maken hebt

De online wereld is een constante gevarenzone. Hackers liggen altijd op de loer en proberen je keer op keer in de val te lokken. Misschien waan je je veilig omdat je goede beveiligingsmaatregelen hebt getroffen. Maar de cybercrimineel slaapt nooit. Waar jij hekken...

Lees meer

Uitnodiging voor de Ransomware Live kennislunch

Volgens experts is Ransomware een van de grootste cyberdreigingen van deze tijd. In 2017 is het aantal cyberaanvallen met Ransomware met maar liefst 350% gestegen en dit neemt verder toe in 2018. Voor een paar tientjes kan iedere wannabe-cybercrimineel een...

Lees meer

Gegarandeerd betere resultaten met je IT.

We vertellen je graag hoe wij jouw (groei)ambities kunnen ondersteunen met slimme technologie.

 

Neem direct contact op of laat je gegevens achter en we bellen je zo snel mogelijk terug.