Bedrijfscontinuïteit
Hoe lang kan jouw bedrijf blijven bestaan als je al je data kwijt bent? Wat betekent het voor jouw bedrijf als je een hele week niet kan werken? Wees slim, plan vooruit.
%
van NL bedrijven weet niet zeker of ze activiteiten kunnen hervatten na een ramp
Kosten dataverlies en down-time IT-systemen Nederland per jaar
%
neemt pas maatregelen als het kwaad al is geschied
Van Backup naar Bedrijfscontinuïteit
Deels overlappende, maar totaal verschillende denkwijzen m.b.t. databescherming.
Backup geeft antwoord op de vragen ‘is mijn data veilig’ en ‘kan ik het terugkrijgen in geval van een storing?.’ Bedrijfscontinuïteit kijkt echter op hoger niveau naar de organisatie en beantwoordt de vraag: ‘hoe snel kan ik mijn bedrijf weer operationeel krijgen na een storing‘ (Recovery Time of RTO). En ‘hoeveel data mag ik maximaal kwijt zijn?‘ om grote problemen te voorkomen (Recovery Point of RPO).
File vs. Image backup
Welke methode past het best bij jouw organisatie.
File/Folder Backup
Met een file/folder backup kan je individuele bestanden en mappen backuppen en herstellen. Dit heet ook wel een ‘selectieve’ backup, waarbij je dus kiest welke gegevens meegenomen worden in de backup. Dit kan in de cloud of lokaal zijn, afhankelijk van de backup die je kiest. De totale omvang van een dergelijke backup is relatief klein en de kosten zijn daarom ook relatief laag.
Moet er echter een volledige serveromgeving hersteld worden na bijvoorbeeld brand of hardware-falen, dan duurt herstel veel langer. Je moet dan vanaf nul beginnen om het volledige systeem weer werkend te krijgen. Zo moeten het besturingssysteem en alle software-applicaties opnieuw geïnstalleerd en geconfigureerd worden voordat je de bestanden en mappen kan terugzetten.
Image backups
Een andere optie is de image-based backup. Een image-based backup maakt een ‘fotokopie’ van volledige hard drives, met daarin alle inhoud van de harde schijf, data, apps en instellingen. In het geval van een grote storing kan alle data snel hersteld worden op nieuwe hardware. Hierdoor kan het bedrijf veel sneller weer verder werken. Hoewel dit type backup een grotere opslagcapaciteit nodig heeft en doorgaans een hogere investering vereist, biedt het de meest complete backup met de snelste hersteltijd.
Backup lokaal of in de Cloud?
Het antwoord ligt in het midden.
Voor een snelle hersteltijd is een lokale backup perfect. Omdat de data dichtbij is, kan deze snel en eenvoudig teruggezet worden naar de originele locatie en kan het bedrijf snel door. Maar wat als de stroom uitvalt? Of het backupapparaat niet meer functioneert? Of als het gestolen of stukgegaan is?
De cloud is hierdoor waarschijnlijk de beste optie, nietwaar? Maar Cloud Backup is riskant want je kan de benodigde bandbreedte niet controleren. Herstelacties zijn vaak complexer en tijdrovend. Daarnaast kan zelfs de cloud het wel eens niet doen.
Het antwoord? Een hybride-cloud oplossing. Hoe dit werkt: jouw data wordt eerst gekopieerd en opgeslagen op een lokaal backup apparaat. Op deze manier kan je snel en eenvoudig een backup herstellen als er iets gebeurt. Maar vervolgens wordt jouw data ook nog eens gerepliceerd naar de cloud. Dus als er iets gebeurt met het backupapparaat, heb je ook nog een kopie buiten de deur zonder dat je daarvoor moeilijk hoeft te doen met tapes of USB disken.