Wat is DMARC?
DMARC staat voor Domain-based Message Authentication, Reporting, and Conformance. Het is een technische standaard die helpt bij het beschermen van e-maildomeinen tegen phishing, spoofing, en andere vormen van e-mailfraude.
In gewoon Nederlands betekent dit dat DMARC helpt bij het voorkomen van nepmails die doen alsof ze van legitieme organisaties afkomstig zijn, zoals banken, overheden of bedrijven. Deze nepmails kunnen bedrieglijk echt lijken en proberen mensen te misleiden om persoonlijke informatie, geld of gevoelige gegevens prijs te geven.
DMARC is ontwikkeld door grote technologiebedrijven zoals Microsoft, Paypal, Google en Yahoo. DMARC is opgenomen in de pas-toe-of-leg-uit lijst van Form Standaardisatie van de Rijksoverheid en wordt geadviseerd door het NCSC.
Hoe werkt DMARC?
Het stelt een e-mailserver in staat om te controleren of een e-mailbericht daadwerkelijk afkomstig is van het beweerde domein. Als de e-mail niet overeenkomt met de instellingen van het domein, kan de server ervoor kiezen om de e-mail te blokkeren, naar de spammap te verplaatsen of een waarschuwing te geven aan de ontvanger.
Net als SPF en DKIM is DMARC een DNS-instelling. Zodra deze is gepubliceerd, kan elke ontvangende e-mailserver de inkomende e-mail verifiëren op basis van de instructies in het DMARC beleid.
Waarom is DMARC belangrijk?
Stel je voor dat je een nepmail ontvangt die beweert van je bank te zijn en vraagt om je inloggegevens bij te werken. Als je hierin trapt, kan dit leiden tot financiële verliezen of identiteitsdiefstal. DMARC helpt dit soort situaties te voorkomen door ervoor te zorgen dat e-mails afkomstig zijn van geauthenticeerde bronnen.
Voor bedrijven en organisaties is het instellen van DMARC cruciaal om hun reputatie te beschermen en het vertrouwen van hun klanten te behouden. Het beschermt niet alleen henzelf, maar ook hun klanten tegen potentiële schade door e-mailfraude. Daarom is het implementeren van DMARC een belangrijke stap in het beveiligen van de e-mailinfrastructuur en het verminderen van de risico’s van cybercriminaliteit.
Meer informatie:
DMARC | Forum Standaardisatie, DMARC – Wikipedia
Gerelateerde oplossingen van Campai:
SPF, DKIM & DMARC monitoring | Campai BV | Campai Self-Service Portal