Gegevenslekken kosten geld. Véél geld. Daarom is het essentieel om zwakke schakels in je beveiligingsketen – van klein tot groot – op te sporen. Omdat één zwakke schakel je hele bedrijf ingrijpend kan beïnvloeden, moet je zorgen dat de volledige keten sterk is. Hoe je dat doet? Verken veelvoorkomende datalek-oorzaken en -gevolgen én bekijk hoe je je gehele netwerk kunt beschermen.
Lekgevaar van binnenuit: versterk je keten
Eindgebruikers zijn onvoorspelbaar en kunnen beveiligingsschakels daarom verzwakken. Op internationaal niveau wordt 58 procent van de datalekken veroorzaakt door menselijke fouten. Wees je dus bewust van eindgebruikersactiviteiten en tref de juiste maatregelen. Een vuistregel is: hoe meer apparaten en werklocaties, hoe groter het bedreigingspotentieel. Dat komt doordat apparaten en eindgebruikers stuk voor stuk toegangspunten zijn voor een mogelijke aanval.
Hoe versterk je in zo’n geval je keten? Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat eindgebruikers op diverse locaties en apparaten eenvoudig toegang kunnen krijgen tot organisatiegegevens en tools. Maar ook door meervoudige verificatie en mobiel toepassingsbeheer te gebruiken, zodat je de toegang voor onbevoegden blokkeert. Daarnaast kun je tools inzetten die verdachte activiteiten in je netwerken kunnen controleren. Deze sluiten gebruikersaccounts waar nodig. Zorg er tevens voor dat alléén de juiste mensen toegang hebben tot specifieke informatie. Bepaal wie er nodig is binnen welke rol.
Externe bedreiging: infrastructuur in gevaar!
Hackaanvallen van buitenaf zie je inmiddels met regelmaat terug in het nieuws. Helaas is het zo dat hackers creatiever worden naarmate bedrijven meer maatregelen treffen. Zelfs de meest vindingrijke eindgebruiker kan daardoor ten prooi vallen aan een aanval. Zo wordt menig organisatie nog altijd getroffen door phishing. Hierbij klikken gebruikers op een solide uitziende URL, waarna hackers persoonlijke gegevens stelen. Een andere vorm van een zogeheten social engineering-aanval is pretexting, waarbij aanvallers middels een vervalst scenario het vertrouwen van de gebruiker winnen om persoonlijke informatie te stelen. Daarnaast is er soms sprake van een meer fysieke aanval: bij baiting worden geïnfecteerde USB-sticks achtergelaten op een openbare plek. Steekt een onwetende gebruiker deze in de computer, dan is het hek van de dam. Ten slotte is er natuurlijk ook nog ransomware. Hierbij gijzelen hackers gegevens om er vervolgens losgeld voor te vragen.
De hamvraag is: hoe elimineer je zwakke schakels en bescherm je je bedrijf tegen aanvallen? We vertellen er meer over in onze volgende blog!
Nú meer informatie inwinnen? Neem dan contact met ons op. We bespreken jouw mogelijkheden graag onder het genot van een kop koffie.