“Registreer je hier in 1 minuut!” Bijna iedere website en app vraagt het tegenwoordig van je. Inmiddels heb je zóveel accounts dat het je duizelt. Hoe onthoud je al die wachtwoorden? Misschien schrijf je ze op, klik je op ‘Onthoud dit wachtwoord’ in je browser of gebruik je simpelweg hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts. Ons advies? Niet doen! Dit is enorm onveilig. Er bestaat een tool waarmee je dit een stuk veiliger (en dus slimmer) kunt aanpakken: de wachtwoordmanager.
Wat is een wachtwoordmanager
De term ‘wachtwoordmanager’ klinkt veelbelovend, maar wat houdt deze eigenlijk in? Kort gezegd: hiermee heb je een digitale kluis of bewaarplaats waarin je al je gebruikersnamen en wachtwoorden op overzichtelijke wijze verzamelt. Deze kan je openen in je webbrowser en mobiele app. Natuurlijk zit hier ook een wachtwoord op – en dat is het enige dat je hoeft te onthouden. Wanneer je een website bezoekt of een applicatie opent, schiet de wachtwoordmanager te hulp: hij vult je gebruikersnaam en wachtwoord automatisch voor je in! Als je hem eenmaal gebruikt, kan je je niet meer voorstellen hoe je ooit zónder hebt gekund.
Oké, klinkt goed. Maar er zijn verschillende wachtwoordmanagers op de markt, die stuk voor stuk andere voordelen bieden. Heb je bijvoorbeeld hulp nodig bij het bedenken van een sterk wachtwoord? Vind je een biometrische loginmethode (zoals het scannen van vingerafdrukken) het veiligst? Of sta je erop om je wachtwoorden lokaal te bewaren in plaats van in de cloud? Er is voor ieder wat wils. Zelf gebruiken wij Lastpass, een wachtwoordmanager die we onze klanten ook aanraden. Lastpass beschikt over handige zakelijke functies, zoals het veilig delen van wachtwoorden met collega’s of afdelingen. Maar er zijn prima alternatieven beschikbaar, zoals 1password, Keepass, Dashlane en TrueKey.
De meeste wachtwoordmanagers bieden een gratis versie én een uitgebreidere premium versie van de tool (laatstgenoemde kost doorgaans enkele euro’s per maand). Veel tools helpen je ook meteen bij het bedenken van zeer sterke, unieke wachtwoorden voor al je accounts. Dat is mooi meegenomen!
Is een wachtwoordmanager wel veilig?
Een wachtwoord stel je in om je gegevens te beschermen tegen misbruik. In dat kader vinden sommige mensen het eng om al hun wachtwoorden op één plek op te slaan. Want wat als iemand het hoofdwachtwoord weet te bemachtigen? Wees gerust: dat risico is erg klein. Wachtwoordmanagers zijn zwaar versleuteld. De enige die het hoofdwachtwoord kent, ben jij. Hackers, overheden en zelfs de softwaremakers kunnen er niet bij.
Als je ook nog eens multifactor-authenticatie (tweetrapsauthenticatie) instelt, wat we je écht aanraden, is de kans op hacking minimaal. En denk eens aan de alternatieven: wachtwoorden opschrijven, hergebruiken of door de browser laten onthouden is per definitie een stuk onveiliger. Daarom luidt het advies: omarm de wachtwoordmanager!
Hulp nodig bij het kiezen en instellen van een wachtwoordmanager? Of wil je het beveiligingsbeleid van je organisatie eens onder de loep nemen. Neem gerust contact met ons op. We bespreken graag hoe we je kunnen helpen onder het genot van een kop koffie.