Onbezorgd werken in de cloud? Bescherm je data!

campai-bescherm-je-data2

In onze vorige blog kon je lezen hoe dataverlies optreedt en hoe belangrijk het is om een back-up te hebben van je data in de cloud. Vandaag vertellen we je hoe je het verliezen van data kunt voorkomen.

Een geheugensteuntje: data kunnen per ongeluk of met opzet worden verwijderd of worden overgeschreven. Maar hoe vaak komt dit nu eigenlijk voor?

Toename in datagebruik én -verlies

Onderzoeken wijzen uit dat het verlies van clouddata net zo hard toeneemt als het gebruik van cloudapplicaties; een op de drie bedrijven verliest inmiddels data in de cloud en het gemiddelde bedrijf dat in 2015 begon met cloudcomputing, gebruikte zo’n zesenzestig applicaties.

Als organisaties zoveel gevoelige data toevertrouwen aan cloudapplicaties, is het niet meer dan logisch om te zorgen voor een betere databescherming. De vraag is: welke maatregelen kun je precies treffen?

1. Goede datamanagementprocessen

Ontwikkel procedures en stel reglementen op die specifiek betrekking hebben op je cloudapplicaties. Zo kun je onder meer nauwkeurig bepalen hoe je omgaat met verschillende typen data en het aanmaken en verwijderen van gebruikers.

2. Cloudapplicatietraining

Zorg ervoor dat je medewerkers worden getraind in het correct gebruiken van cloudapplicaties. Dit is een absolute must! Het resultaat? Meer productiviteit, minder gebruikersfouten. Het lijkt misschien een open deur, maar 64% van het gerapporteerde dataverlies in cloudapplicaties komt door gebruikersfouten!

3. Sterk wachtwoordbeleid

Het regelmatig veranderen van je wachtwoorden kan alleen maar helpen bij het beschermen van gevoelige data. Verzeker je ervan dat alle wachtwoorden moeilijk genoeg en uniek zijn en sla ze ergens op waar onbevoegde (en ongewenste) derden niet eenvoudig bij kunnen. Overweeg bijvoorbeeld het gebruik van een wachtwoordmanager.

4. Automatische back-up en simpel herstel

Als het gaat om het beschermen van je clouddata, kun je niet álles alleen doen. Neem dus een betrouwbare en kundige IT-expert in de arm die een betrouwbare oplossing biedt op het gebied van databescherming. Heb je een geautomatiseerde back-uptool die dagelijks een back-up maakt, dan hoef je je data niet handmatig te exporteren. Dat scheelt je veel tijd en inspanning. Je stelt alles één keer in om het vervolgens te kunnen vergeten!

Wil je meer weten over het beschermen van clouddata? Neem gerust eens contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.