Hosted en cloud: wat is het verschil? 5 unieke onderscheidingspunten!

Veel bedrijven denken dat gehoste en cloudapplicaties of -diensten hetzelfde zijn. Als vCIO kom ik deze denkfout regelmatig tegen. Omdat het wél belangrijk is om het verschil te kennen, wil ik ‘hosted’ en ‘cloud’ in deze blog eens naast elkaar zetten!

Waarmee onderscheidt een cloudoplossing zich?

Als het datacenter van een derde partij wordt gebruikt, hebben we het vaak over een cloudoplossing. Maar met dit criterium alléén kan het ook prima om een gehoste dienst gaan. Er zijn dus meer kenmerken die een oplossing het stempel ‘cloud’ geven. Welke zijn dat nu eigenlijk precies?

1. Een web-based portal

Cloudoplossingen worden via het web en middels een standaardbrowser geleverd. Via de portal moet je alle aspecten van de dienst – zoals gebruikers, applicatiefunctionaliteiten en het verlenen van toegang – kunnen beheren. Kortom, de portal is dé toegangspoort om alles binnen de oplossing te regelen.

2. Inclusief API

Een applicatie-programmeerinterface (API) is een kernaspect van cloudoplossingen. Hierdoor is een eenvoudige integratie met andere diensten en applicaties mogelijk. De API zorgt namelijk voor een ‘deur’ naar de clouddienst. Daarmee kunnen programmeurs de functionaliteit van de applicatie benutten, bijvoorbeeld door extra features te bouwen en meer automatisering te realiseren.

3. Op- en afschalen naar wens

Een belangrijke eigenschap van een echte cloudoplossing is dat je deze kunt op- en afschalen op basis van je veranderende eisen, zonder dat hiervoor een contractuele wijziging nodig is. Je doet dit gewoon via de portal. Schaalbaarheid is onlosmakelijk verbonden met clouddiensten; bij een hosted oplossing is deze flexibiliteit vaak een stuk beperkter.

4. Infrastructuur? Irrelevant!

De onderliggende infrastructuur is voor cloudoplossingen niet relevant. Dat wil zeggen dat de clouddienst zich hierdoor niet laat definiëren. Bij een cloudoplossing gaat het om concrete functies en betrouwbaarheid. Over servers, opslageenheden en licenties hoef je je niet druk te maken; dat doet de cloudaanbieder wel.

5. Flexibel, simpel, voordelig

Ingewikkelde, strikte contracten horen niet bij een cloudoplossing. Je hoeft namelijk niets vast te leggen voor een langere periode en je hebt niet te maken met een minimumbedrag. Je kunt simpelweg kiezen voor wat jij nodig hebt en dit naar wens aanpassen. De opstartkosten liggen laag en ‘flexibiliteit’ is een sleutelwoord. Kortom, het uitproberen, aanschaffen en gebruiken van een cloudoplossing is altijd simpel!

Voldoet een dienst níet aan de bovenstaande 5 punten, dan heb je waarschijnlijk niet met een clouddienst, maar met een hosted oplossing te maken. Wil je graag van de voordelen van een cloudoplossing profiteren? Neem dan gerust eens contact op met Campai. Wij helpen je graag verder!