Beveiligingsincidenten ‘Spectre’ en ‘Meltdown’: wat moet je weten?

Miljarden apparaten die kwetsbaar zijn voor hackers en je blootstellen aan aanvallen: klinkt het als een nachtmerrie? Voor banken, ziekenhuizen, overheden en miljoenen andere organisaties wereldwijd is dit scenario sinds januari werkelijkheid. Toen werden er in diverse processoren, waaronder die van AMD en Intel, kwetsbaarheden ontdekt. Zeldzaam, want meestal komen beveiligingslekken niet in computerchips, maar in software voor. Het probleem dat zich nu voordoet is véél moeilijker op te lossen. De vraag is: wat voor invloed heeft het op jouw organisatie?

Kwetsbaarheden: wat betekent dat precies?

‘Meltdown’ is een ontwerpfout in de computerchip Intel. Daardoor kunnen hackers toegang krijgen tot het extra beveiligde deel van het computergeheugen in een apparaat met Intel-chip. Hier is het mogelijk om persoonlijke gegevens en wachtwoorden uit te lezen.

De ontwerpfout ‘Spectre’ heeft impact op Intel-, AMD- én ARM-chips. Het gevolg? IPhones en Android-telefoons lopen gevaar, omdat hackers via het Spectre-lek het geheugen van andere programma’s kunnen binnendringen. Dit lek is moeilijker te verhelpen, maar ook lastiger te misbruiken.

Leveranciers van de processoren draaien momenteel overuren om bepaalde patches uit te brengen die ervoor zorgen dat hackers geen gebruik kunnen maken van deze kwetsbaarheden. Je kunt deze patches gratis downloaden en installeren op alle apparaten waar de betreffende processoren in zitten.

Tijd voor actie! Wat doet Campai voor jou?

Wij zorgen ervoor dat alle apparaten die onder ons beheer staan, worden voorzien van de laatste beveiligingsupdates. In het geval van Spectre en Meltdown zijn deze afkomstig van diverse leveranciers, zoals Apple en Microsoft en hardwarefabrikanten HP en Dell. Maar ook van fabrikanten van routers, modems en wifi-accesspoints én van applicatieontwikkelaars. Je kunt ervan uitgaan dat we de ontwikkelingen nauwgezet volgen en alle benodigde acties zo snel mogelijk voor je doorvoeren.

Het heft in eigen handen: wat kun jíj doen?

Wat wij willen is dat je veilig en ongestoord kan werken. Daarom zorgen we er vanuit Campai voor dat je zo optimaal mogelijk beschermd bent. Natuurlijk zijn er daarnaast ook maatregelen die je zelf kan treffen:

  • Updates en patches vanuit Campai snel installeren? Start je tablet en/of werkstation dan regelmatig opnieuw op.
  • Open niet zomaar alles wat er in je inbox verschijnt. Ken de gevaren van onbekende mails en bijlages.
  • Update de software van je tablet, smartphone of privécomputer naar de nieuwste versie. Deze apparaten hebben wij niet op afstand in ons beheer, dus hiervoor hebben we jouw hulp nodig!