Eerste Hulp Bij Storingen: hoe snel ben jij back in business?

Campai-eerste-hulp-bij-storingen
Rampen? Daar maakt de Nederlandse MKB-ondernemer zich niet erg druk over. Aardbevingen en orkanen zijn een ver-van-mijn-bed-show en Nederland wordt gekenmerkt door een zeer goede infrastructuur. Maar wat doe je als er plotseling sprake is van stroomstoringen, virussen of malware? Hoe lang duurt het voordat je kritieke processen lopen en je weer geld kunt verdienen?

Waan je niet veilig met back-ups

Met een goede back-up stel je belangrijke gegevens veilig. Dan heb je het goed voor elkaar, denkt menig ondernemer. Helaas is dat een misvatting. Bij een storing zal je je data weliswaar niet verliezen, maar het kan zomaar gebeuren dat je bedrijf een week lang platligt. Het resultaat? Inefficiëntie en geldverlies.

Bedrijfscontinuïteit: de bedrijfsmotoren gauw herstarten

Alles draaiende houden: dat wil je. Want je medewerkers moeten hun taken kunnen uitvoeren, zodat essentiële processen dóórlopen. Hoe je dit bewerkstelligt? Door te denken in bedrijfscontinuïteit. Deze term staat voor het vermogen om snel weer aan het werk te kunnen – zodat een storing niet langer voor verstoring zorgt!

Wat moet je precies beschermen?

Bedrijfscontinuïteit begint met een goede bescherming. Maar waarvan?

  1. Bestanden en mappen
    Oftewel: de documenten en archieven waarin bedrijfsactiviteiten worden bijgehouden. Van facturen tot klantgegevens en van contracten tot personeelsdossiers: je bedrijfsdocumentatie is van cruciaal belang voor je organisatie. Van oudsher denkt men in de eerste plaats aan bestanden en mappen wanneer het woord ‘databescherming’ valt. Waarschijnlijk heb je dus al aan dit punt gedacht!
  2. Applicaties
    Dit zijn de programma’s waarop je bestanden draaien. Heb je al een goede back-up van je bestanden en mappen gemaakt? Dit betekent niet dat je ze ook kunt bekijken. Je dient tevens een back-up van je applicaties te maken in een gemakkelijk te herstellen formaat. Waarom? Bekijk het zo: als bestanden boodschappen zijn, treden applicaties op als ontcijferaars.
  3. Configuraties en instellingen
    Met andere woorden: je onzichtbare assistenten. Configuraties en instellingen zorgen ervoor dat je je applicaties naadloos kunt bedienen. Hoewel je ze vrijwel nooit ziet, stemmen ze je applicaties op de achtergrond geheel af op je behoeftes. Automatische updates en malware-alerts lijken misschien een vanzelfsprekendheid, maar ze komen allerminst uit de lucht vallen; verlopen dergelijke zaken soepel, dan heb je dat te danken aan je configuraties en instellingen. Wees er daarom zuinig op!

Wat gebeurt er nu als je onverhoopt met een storing te maken krijgt? En hoe zorg je ervoor dat je zo snel mogelijk back in business bent? Deze onderwerpen bespreken we in deel twee en drie van deze blogserie over bedrijfscontinuïteit!

 


Vond je dit artikel interessant? Deel het met je netwerk.