Waar is de zwakke schakel? Verbeter je beveiliging – deel 2

In onze vorige blog bespraken we het belang van het elimineren van zwakke schakels in je beveiligingsketen. Omdat een datalek erg kostbaar is, maakt het een enorm verschil wanneer je het snel kunt opsporen en verhelpen. Daarmee bespaar je mogelijk tienduizenden euro’s. Het is dus zeker de moeite om je hier eens goed in te verdiepen!

Holistische benadering: versterk je héle beveiligingsketen

De keten is zo sterk als de zwakste schakel. Een geavanceerde firewall heeft dus weinig nut als je computers op een verouderd besturingssysteem draaien. Een goede oplossing voor je beveiligingszorgen is Microsoft 365. Hiermee haal je een volledig geïntegreerde end-to-end toolkit in huis waarmee je bijna elk onderdeel van de keten voorziet van een solide beveiliging. Dat is belangrijk, want zo maak je elke schakel sterk. Je werkt veilig en productief met een combinatie van de beste software, hardware en netwerkbeveiliging.

Wat is Microsoft 365?

Microsoft 365 is een abonnement op enkele van de populairste zakelijke Microsoft-oplossingen van dit moment. Kort samengevat: het bestaat uit een licentie voor Windows 10 Pro, het veiligste besturingssysteem van Microsoft, een licentie voor Office 365 en diverse beheer- en beveiligingstools om je data en systemen te beschermen. Hieronder zetten we een aantal van deze oplossingen op een rij.

Beveilig je computers: Windows 10

Windows 10 is het veiligste besturingssysteem van Microsoft. Werk je nog met Windows 7 of een oudere versie? Dit is het laaghangende fruit van informatiebeveiliging. Upgrade naar Windows 10 om de kans op inbraak en misbruik drastisch te verminderen. Microsoft 365 biedt een licentie om je pc met Windows 7 of 8 te upgraden naar Windows 10 Pro.

Bescherm je organisatie tegen phishing: Advanced Threat Protection

Phishing is een groot en snelgroeiend probleem. Met nepmails ontfutselen criminelen inloggegevens, stelen ze geld of gijzelen ze je bestanden (middels ransomware). Advanced Threat Protection (ATP) is speciaal ontwikkeld om gebruikers te beschermen tegen dit soort nepmails. Zo worden e-mailbijlagen automatisch gescand en worden links in e-mails automatisch gecontroleerd. Wanneer ATP een onveilige site of bijlage ontdekt, blokkeert het de inhoud en zorgt het ervoor dat de gebruiker een waarschuwing krijgt.

Voorkom datalekken: Data Loss Prevention en Information Protection

Iedere organisatie heeft te maken met vertrouwelijke of privacygevoelige informatie die niet in verkeerde handen mag komen. Hiervoor levert Microsoft twee oplossingen: Data Loss Prevention en Information Protection.

1. Data Loss Prevention (DLP)

Data Loss Prevention zorgt ervoor dat e-mails en documenten automatisch worden gescand op de aanwezigheid van bepaalde informatie, zoals creditcardgegevens of BSN-nummers. Is dit het geval, dan krijgt de gebruiker automatisch een waarschuwing dat hij of zij op het punt staat om gevoelige informatie te delen.

2. Azure Information Protection (AIP)

Gegevensclassificatie is sinds de invoering van de AVG een hot topic. Information Protection geeft de mogelijkheid (of helpt je te voldoen aan de verplichting) om Office-bestanden te classificeren, bijvoorbeeld door aan te geven dat deze publiekelijk beschikbaar, persoonlijk, intern of geheim zijn. Afhankelijk van de gekozen classificatie wordt een passend beschermingsniveau toegepast, zoals versleuteling of wachtwoordbeveiliging. In sommige gevallen wordt het zelfs onmogelijk gemaakt om het document te printen of e-mailen.

Beveilig data op mobiele apparaten: Intune MDM

Veel van je zakelijke data staan op de mobiele apparaten van je medewerkers – feitelijk buiten de controle van het bedrijf. Met Microsoft Intune kan je een pincode verplichten, zakelijke documenten versleutelen en bedrijfsdata wissen in het geval van diefstal of verlies van het apparaat.

En er is nog meer! Neem contact met ons op voor meer informatie over Microsoft 365 of IT-beveiliging in het algemeen. We bespreken de mogelijkheden graag met je onder het genot van een kop koffie.