Microsoft New Commerce Experience

Microsoft’s New Commerce Experience (NCE)

In het kader van een wereldwijde harmonisatie van verschillende licentiemodellen en -voorwaarden, voert Microsoft onder de noemer “New Commerce Experience”, per 1 Maart een aantal belangrijke wijzigingen m.b.t. Microsoft/ Office 365 door. In dit artikel geven we je een samenvatting, wat context én de impact als je klant bij Campai bent.

De belangrijkste veranderingen zijn:

 1. Vanaf 1 Maart 2022 is de standaard contracttermijn voor Microsoft 365 abonnementen 12 maanden. Tussentijds upgraden kan altijd, maar je kunt tussentijds niet meer opzeggen of downgraden;
 2. Van de meeste Microsoft 365 abonnementen is ook een maandcontract beschikbaar. Deze zullen 20% duurder zijn dan de jaarabonnementen;
 3. Als je een abonnement afsluit, heb je 72 uur om deze te annuleren.

Los van de transitie naar de New Commerce Experience, gaan per 1 Maart ook de prijzen van een handvol Microsoft 365 producten omhoog:

 • Office 365 E1 (van €6,80 naar €8,50)
 • Office 365 E3 (van €19,70 naar €22,66)
 • Office 365 E5 (van €34,40 naar €37,35)
 • Microsoft 365 Business Basic (van €4,20 naar €5,04)
 • Microsoft 365 Business Premium (van €16,90 naar €18,59)
 • Microsoft 365 E3 (van €31,46 naar €35,39)

Wat betekent dit voor jou

 • Vanaf 1 Maart 2022 kan je niet meer flexibel licenties op- en afschalen, maar ben je gebonden aan de gekozen contracttermijn;
 • Het is dus belangrijk om goed na te denken of je eventueel een ‘flexibele schil’ aan (duurdere) maandabonnementen wilt aanhouden;
 • Als je vóór 1 Maart 2022 je huidige (CSP) abonnementen omzet naar een jaarcontract onder de New Commerce Experience (NCE), profiteer je nog een heel jaar van de huidige tarieven. Het jaarcontract biedt namelijk prijsbescherming binnen de looptijd;
 • Aan de betalingsvoorwaarden veranderd verder niets. Je blijft van ons per maand een factuur ontvangen voor de Microsoft/Office 365 licenties;
 • Daarnaast kan je alle licenties en termijnen door elkaar gebruiken om een passende licentiemix te creëren voor jouw organisatie.

Waarom de prijsverhoging

Prijsverhogingen zijn nooit leuk. Maar het is een feit dat dit de eerste officiële prijsverhoging van Microsoft 365 is sinds de introductie tien jaar geleden. Sindsdien zijn er maar liefst 24 apps (waaronder Microsoft Teams) en maar liefst 1.400 nieuwe features en mogelijkheden toegevoegd. Kijk maar eens naar de roadmap in de afbeelding hieronder. Volgens Microsoft is de waarde van de Microsoft 365 cloud door deze continue stroom van updates en innovaties dusdanig verhoogd, dat daar een andere prijs tegenover mag staan. En eerlijk gezegd, kunnen we het daar wel mee eens zijn. Je krijgt absoluut enorme waarde voor je geld.

Microsoft 365 voegt waarde toe

Voorbeeld case

Stel je hebt 23 vaste medewerkers in dienst, een stagiair en iemand in de proeftijd. In totaal 25x Microsoft 365 Business Premium a €16,90 per stuk per maand. De volgende twee opties kun je dan overwegen:

1. Alles verlengen naar een jaarcontract
Je zet vóór 1 Maart alle 25 licenties om naar een 12-maanden abonnement. Je blijft dan het komende jaar hetzelfde betalen als nu (€16,90). Op een later moment omzetten naar een jaarcontract kan ook, alleen dan tegen het nieuwe tarief van €18,59 p/mnd;

2. Mixen ’n matchen
Je zet bijv. 23 licenties om naar een jaarcontract, maar je neemt er twee maandcontracten naast. De 23 jaarabonnementen krijg je nog voor de oude prijs van €16,90, en de 2 maandlicenties kosten €22,31 (reguliere prijsverhoging + 20% opslag voor het maandcontract). Je kunt na de proeftijd het abonnement voor de nieuwe medewerker eventueel vastleggen voor een jaar of per maand houden als ‘flexibele schil’.

In beide scenario’s kun je later gewoon extra licenties bijkopen. De einddatum van deze nieuwe licenties wordt gelijkgetrokken met de reeds bestaande licenties.

Veelgestelde vragen

Waarom komt Microsoft met het New Commerce Experience (NCE) model?

Microsoft is een verschrikkelijk grote organisatie die in vrijwel alle landen van de wereld actief is, en ze bediend verschillende type organisaties van alle formaten. In de loop van de jaren zijn er veel verschillende manieren ontstaan hoe Microsoft dingen verkoopt. Verschillende modellen, prijzen, voorwaarden en contracten. In 2019 is Microsoft begonnen met het harmoniseren van al deze modellen naar één uniforme transactie-ervaring (New Commerce Experience). Onder een uniforme wereldwijde Microsoft-klantovereenkomst worden straks alle self-service (web direct), Enterprise en CSP transacties gedekt. En daarom moeten alle bestaande Microsoft Cloud abonnementen worden overgezet naar deze nieuwe omgeving.

Hoe lang kan je nog (legacy) CSP abonnementen bestellen?

De huidige (legacy) abonnementen kunnen nog tot 1 maart 2022 worden besteld voor nieuwe klanten (of nieuwe abonnementen voor bestaande klanten). Daarna kunnen alleen nog nieuwe NCE abonnementen worden afgenomen.

Wat gebeurt er met je lopende legacy CSP abonnementen?

Bestaande (legacy) abonnementen kunnen nog tot 1 juli 2022 verlengd worden voor een jaar. Microsoft praat met betrekking tot de looptijd van een abonnement altijd over één jaar. Na dat jaar, dus na de uiteindelijke renewal datum, stopt het abonnement en dien je al te beschikken over een NCE abonnement.

Komen alle CSP licenties beschikbaar in de drie nieuwe abonnementvormen (1, 12 en 36 maanden)?

Nee, met name een aantal “losse plannen” zoals Exchange Online, SharePoint Online, Intune en Enterprise Mobility + Security E3 komen zover nu bekend NIET beschikbaar als maandabonnement (per 1 maand), maar alleen voor 12 maanden en mogelijk vanaf maart 2022 voor 36 maanden. De bekende Microsoft 365 en Office 365 suites komen daarnaast wel als maandabonnement (per 1 maand) beschikbaar.

Als je tussentijds het aantal seats wil ophogen, blijft de looptijd van de nieuwe seats dan hetzelfde als de bestaande seats?

De einddatum van bijvoorbeeld een 12-maanden abonnement is dan voor alle seats inderdaad hetzelfde. Wanneer hij op 15 maart 2022 start met 10 seats en hij voegt er in juni nog 2 toe dan lopen deze 2 nieuwe seats ook tot 15 maart 2023. Deze 2 seats kunnen overigens tegen dezelfde prijs worden afgenomen dan de initiële 10 seats door de bijbehorende prijsbescherming binnen dit 12-maanden abonnement.

Kan je gedurende de looptijd van een 12 of 36 maanden abonnement ook downgraden naar een goedkoper plan?

Nee, los van de eerste 72 uur is het gedurende de looptijd alleen mogelijk een volledige of gedeeltelijke upgrade uit te voeren naar een “hoger” plan. Het downgraden kan pas op het moment van verlengen, na afloop van de betreffende periode.

Komt het NCE model ook voor non-profit en Educatieve klanten beschikbaar?

Nee. Op dit moment is het alleen voor de commerciële abonnementen aangekondigd. De verwachting is wel dat op korte termijn de andere sectoren volgen.

Zijn er nog inhoudelijke ontwikkelingen mbt de Microsoft 365 en Office365 Abonnementen?
 • Audio Conferencing. Op dit moment is deze feature alleen inbegrepen bij Microsoft 365 E5 en Office 365 E5. Maar wordt vanaf maart 2022 toegevoegd aan:
  • MKB: Microsoft 365 Business Basic, Microsoft 365 Business Standard en Microsoft 365 Business Premium
  • Enterprise: Microsoft 365 E3, Office 365 E3 en Office 365 E1
  • Firstline: Microsoft 365 F3, Microsoft 365 F1 en Office 365 F3

Meer weten?

Neem contact op met onze licentiespecialisten. Bel 079-3637050 of mail naar [email protected].