Houd je ogen op de bal met een virtual CIO (vCIO)

De CIO ken je inmiddels al. Deze opereert op directieniveau en is verantwoordelijk voor het functioneren van ICT-gerelateerde zaken binnen een organisatie – van de operationele werking tot het in kaart brengen van strategische kansen en risico’s. Maar voor mkb’ers loont een fulltime CIO niet altijd. Vaak is het voor hen interessanter om operationele taken uit te besteden aan een managed IT service provider (MSP). Sommige MSP’s gaan een stapje verder en bieden je hierbij een virtual CIO (vCIO): jouw persoonlijke langetermijnstrateeg op IT-gebied. Klinkt goed, maar wat heb je nu precies aan zo’n vCIO?

Een vCIO bewaakt het rendement op IT-investeringen

Een virtuele (parttime) CIO kost een fractie van een fulltime CIO. Daarnaast zijn er veel indirecte kosten die je niet hoeft te maken. Zo is het niet nodig om huidige medewerkers van hun dagelijkse werk af te halen omdat zij moeten nadenken over operationele, tactische en strategische IT-vraagstukken. En kies je voor de juiste MSP die een vCIO biedt, dan heb je niet alleen toegang tot een team van IT-experts die jouw IT-systemen kennen en begrijpen; je beschikt ook direct over een strategische sparringpartner.

IT-planning: kijk vooruit en boek vooruitgang

Net als een CIO kan de vCIO jouw bedrijfsprocessen, inclusief kosten en effectiviteit, doorgronden. Hij ontwikkelt een overkoepelende IT-strategie en implementeert technologie. De drijfveer achter het continu verbeteren van je bedrijfsprocessen? Jouw vCIO. Hij heeft inzicht in de gehele IT-infrastructuur, begrijpt het nut en de noodzaak van applicaties en optimaliseert soft- en hardware voor de beste resultaten.

Technologie van de toekomst

IT slaapt nooit. Innovaties vinden elke dag plaats en cybercriminelen zijn 24 uur per dag actief. Je hebt dus iemand nodig die de ontwikkelingen in de markt voor jou in de gaten houdt. Ga je dat zelf doen? Waarschijnlijk niet. Hier komt de vCIO om de hoek kijken! Hij speurt dagelijks het internet af naar nieuwe ontwikkelingen, werkt met vele ondernemers en organisaties en houdt ook nog eens de operationele IT voor je in de gaten.

Proactieve IT-ondersteuning: voorkomen is beter dan genezen

IT-processen verbeteren komt je organisatie altijd ten goede. Technologie is immers continu in ontwikkeling. Werken je huidige oplossingen volgend jaar ook nog? En over 3 jaar? Om effectief te plannen en analyseren kun je de volgende vuistregel aanhouden: zichtbaarheid = inzicht = overzicht. De vCIO regelt deze zaken voor je met IT-gezondheidsdashboards en maandelijkse rapportages. Middels proactieve IT-ondersteuning en constant overzicht bewaakt hij je technologie én bedrijfsdoelen.

Aan de slag met een vCIO of meer informatie inwinnen over deze onmisbare MSP-dienst? Neem gerust contact met ons op. We bespreken de mogelijkheden graag met je onder het genot van een kop koffie.

Lees ook ons eerdere artikel “Wat is een vCIO en waarom heeft ieder bedrijf er een nodig“.