Wat betekent downtime voor je bedrijf?

Campai-wat-betekent-downtime-voor-je-bedrijf

In het eerste deel van deze blogreeks hebben we ingezoomd op de verschillende typen data waarvan je een back-up moet maken en hebben we uitgelegd waarom een back-up alléén niet genoeg is. In dit artikel vertellen we je over de gevolgen van downtime. We willen dat je gaat nadenken over bedrijfscontinuïteit voordat het te laat is.

Downtime: het is de nachtmerrie van iedere organisatie. Want een bedrijf dat platligt draait verlies. Maar de ‘stoppen’ gaan er natuurlijk niet zomaar uit. Of toch wel? Wist je dat downtime het vaakst wordt veroorzaakt door rampen op microniveau, zoals een foutieve update, een virus, een volle harddisk of een stroomstoring? In dit artikel leggen we je uit wat de consequenties van downtime zijn. Deze maken duidelijk waarom het belangrijk is om in bedrijfscontinuïteit te denken.

Technisch werkeloos

Stel: je systeem is gecrasht. Een ramp? Absoluut. Je medewerkers kunnen namelijk weinig tot niets meer. Als ze geen desktop, mail of applicaties tot hun beschikking hebben, heeft het niet veel zin om hen op kantoor te laten zitten. Op zo’n moment is je personeel eigenlijk ‘technisch werkeloos’. Waarschijnlijk kan je weinig anders doen dan iedereen naar huis sturen totdat je weer back in business bent. Hoe langer het duurt voordat het zover is, hoe meer verlies je lijdt.

Impact: groter dan je denkt

Downtime heeft vaak zijn weerslag op medewerkers; deze worden zenuwachtig en raken uit hun humeur wanneer de systemen niet meer werken. De sfeer op kantoor wordt negatief beïnvloed en taken blijven liggen. Daarnaast kan downtime ook problemen veroorzaken waar je misschien niet direct aan denkt. Wanneer je veel met je hersenen werkt, denk je wellicht dat je écht niet zo afhankelijk bent van IT. Helaas is dit een misvatting. Stel: je staat op zaterdagmiddag op een vliegveld en je wilt je e-ticket uit je zakelijke mail vissen. Dan heb je een behoorlijk probleem wanneer je plotseling geen toegang meer hebt tot je digitale postvak! En als je als advocatenkantoor met een RansomWare-virus te maken krijgt, heb je een groot probleem als je niet bij de specifieke bestanden van lopende zaken kan. Met andere woorden: downtime moet je vermijden!

Wat kost downtime?

Het is niet lastig om te berekenen wat downtime je per uur zou kosten en het helpt je zeker om goede afwegingen te maken. Hoeveel mensen werken er bij je organisatie? Wat kosten ze per uur? Hoeveel omzet draai je gemiddeld op een dag? Met deze drie getallen kun je bij benadering de kostprijs én de gemiste omzet per uur uitrekenen. Hoe kun je je data vervolgens op effectieve wijze beschermen en downtime tot een absoluut minimum beperken? In het derde deel van deze blogreeks leggen we uit dat bedrijfscontinuïteit de belichaming is van het gezegde: ‘Voorkomen is beter dan genezen’.